ΨΥΧΟ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ-ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ
Τίτλος: "Νέο ξεκίνημα. Μαθαίνω να φροντίζω τον εαυτό μου"


Επιστημονική επιμέλεια:
Αθανάσιος Δουζένης / Ψυχίατρος, M. Med. Sci., MRCPsych, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής-Ψυχιατροδικαστικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Βασιλική Λιάφου /  Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Επικεφαλής Επιστημονικής Ομάδας W.I.N. Hellas
Γεωργία Καλέμη / Κλινική Ψυχολόγος MSc
Μαρία-Λουίζ Ψαρρά / Κλινική Ψυχολόγος MSc

Συγγραφική Ομάδα:
Βασιλική Λιάφου / Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Επικεφαλής Επιστημονικής Ομάδας W.I.N. Hellas
Νίκη Μάντσιου / Ιστορικός Α.Π.Θ., Υπεύθυνη Οργάνωσης W.I.N. Hellas
Βίκυ Παπαδογιαννάκη / Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ελένη Στρομπούλα / Οικογενειακός Σύμβουλος

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πρόληψης και ψυχολογικής υποστήριξης, που έχει δημιουργηθεί από την επιστημονική ομάδα της W.I.N. Hellas, με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών. Οι συμμετέχουσες διδάσκονται τρόπους διαχείρισης της συμπεριφοράς τους, ώστε να παρεμβαίνουν και να επηρεάζουν την κατάσταση τους, όχι μόνον προς όφελος τους αλλά και προς όφελος όλης της οικογένειας. Μπαίνουν σε μια διαδικασία κατανόησης της προσωπικής τους κατάστασης, αναλύοντας τους λόγους που τις οδήγησαν σε αυτή, μαθαίνουν να βάζουν όρια, να επιτρέπουν στον εαυτό τους να εκφράζει τα συναισθήματά τους, καθώς επίσης να αναγνωρίζουν και να διεκδικούν με τους ανάλογους τρόπους τα δικαιώματα τους.

Μέσα από το πρόγραμμα λαμβάνουν κάποιες αρχές και θετικά μηνύματα για τη ζωή τους και κάποια εργαλεία για να δουλέψουν επάνω στην επιθυμητή αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Ανακτούν επίσης την χαμένη τους αυτοεκτίμηση και μαθαίνουν πώς να βγαίνουν από τον παθητικό ρόλο της επίκτητης αδυναμίας, κερδίζοντας ξανά τη δύναμη και την αυτοκυριαρχία τους. Το ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμά αποτελείται από 15 ενότητες, που παρουσιάζονται με τη μορφή δίωρων εβδομαδιαίων σεμιναρίων. Περιλαμβάνει ανάλυση 12 θεματικών ενοτήτων και 3 βιωματικά εργαστήρια.

Το ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα διεξάγεται από συμβούλους της W.I.N. Hellas (ψυχολόγους & συμβούλους ψυχικής υγείας) με πολυετή εμπειρία στην υποστήριξη γυναικών-θυμάτων βίας και η Συμβουλευτική γίνεται με την Οπτική του Φύλου (gender mainstreaming). Από το 2006 έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί  22 προγράμματα στο Νομό Αττικής,  τα οποία έχουν παρακολουθήσει περισσότερες από 700 γυναίκες. Το ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχουν στηρίξει οι Δήμοι Αθηναίων, Πειραιά, Γλυφάδας και Βούλας.


Πρόγραμμα
Α' ΕΝΟΤΗΤΑ
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 1η - Η βία στη ζωή μας
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2η - Ο εαυτός μου μέσα στην κακοποίηση
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 3η - Ευθύνη
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 4η - Οικογένεια και όρια
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 5η - Βιωματικό Εργαστήρι

Β' ΕΝΟΤΗΤΑ
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 6η - Συναισθήματα
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 7η - Φόβος & Θυμός
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 8η - Κατάθλιψη
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 9η - Από το πένθος στη χαρά
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 10η - Βιωματικό Εργαστήρι

Γ' ΕΝΟΤΗΤΑ
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 11η - Ανακαλύπτω τον εαυτό μου
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 12η - Επικοινωνία
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 13η - Αλλαγές. Ζωή χωρίς βία
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 14η - Γνωριμία με την ψυχοθεραπεία
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 15η - Βιωματικό Εργαστήρι

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες και τόπους διεξαγωγής του προγράμματος καλέστε στο 210 8996636 ή στείλτε μήνυμα στο info@winhellas.gr.
Copyright © 2012 W.I.N. Hellas. All rights reserved.