Μορφές Βίας

Σωματική Βία
Ως σωματική βία χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε βίαιη πράξη που κυμαίνεται από την βίαιη απώθηση, το χαστούκι, τα χτυπήματα με τα χέρια, τα πατήματα με τα πόδια, το σφίξιμο στο λαιμό, μέχρι τις επιθέσεις και τα χτυπήματα με αντικείμενα ή  όπλα, με αποκορύφωση την απόπειρα ανθρωποκτονίας.
 
Σεξουαλική Βία
Αφορά τον εξαναγκασμό της γυναίκας σε σεξουαλική συνέρευση με το σύζυγο / σύντροφό της. Ο σύζυγος/σύντροφος απαιτεί τη σεξουαλική συνεύρεση με βία, απειλές ή πιέσεις, που μπορεί να περιλαμβάνει και σεξουαλικές πρακτικές με τις οποίες η γυναίκα δεν είναι σύμφωνη.
Δεν είναι λίγα τα περιστατικά βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης στα πλαίσια του γάμου και των συντροφικών σχέσεων. Πολλοί άντρες, ή ακόμη και γυναίκες, πιστεύουν ότι στα πλαίσια του γάμου υπάρχει ένα αναφαίρετο "δικαίωμα για σεξουαλική συνεύρεση", με αποτέλεσμα ο σύζυγος να την  απαιτεί ανεξάρτητα από την επιθυμία της συζύγου.

Ψυχολογική βία
Πρόκειται για εκείνη τη μορφή βίας, με την οποία πολύ συχνά ξεκινά το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Σ'αυτήν τη μορφή βίας συμπεριλαμβάνονται οι βρισιές, προσβολές και ταπεινώσεις. Ο θύτης χρησιμοποιεί συχνά τις απειλές και τον εκφοβισμό, ως μέσο άσκησης ελέγχου, ενώ συχνά δημιουργεί σκηνές ζηλοτυπίας. Επίσης, ασκεί συστηματικό έλεγχο στην κοινωνική ζωή του θύματος με σκοπό την απομόνωσή του. Τέλος, ο οικονομικός περιορισμός του θύματος είναι μια μέθοδος που συχνά χρησιμοποιείται από τον θύτη για να καταστήσει το θύμα πλήρως εξαρτώμενο από εκείνον.


Βασιλική Λιάφου

Επικεφαλής Επιστημονικής Ομάδας W.I.N. Hellas
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Copyright © 2012 W.I.N. Hellas. All rights reserved.