Επιπτώσεις στην Υγεία
Συνέπειες της ενδοοικογενειακής βίας στη σωματική και ψυχική υγεία

Σωματικές συνέπειες

Η άσκηση σωματικής βίας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα: τραυματισμούς, μόνιμες βλάβες,  έως και τον θάνατο. Σπασμένα οστά και δόντια, σοβαροί τραυματισμοί στην γενετική περιοχή έως και αποβολές. Παράλληλα, οι γυναίκες που έχουν υποστεί βία έχουν 3 φορές πιο αυξημένο κίνδυνο για σωματικές ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, υπέρταση διαβήτη, αρθρίτιδα και καρκίνο.

Ψυχολογικές συνέπειες
Τα θύματα βίας πάσχουν κατά το 1/3 από βαριά μορφή κατάθλιψη, άγχος, ψυχοσωματικές ασθένειες, αϋπνίες, φοβίες, χρόνια κόπωση, αίσθηση αδυναμίας, απόγνωση, ενοχές  και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυξημένη είναι επίσης η χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών και ηρεμιστικών.

Παρατηρούνται επίσης πονοκέφαλοι, άσθμα, γαστρεντερικές διαταραχές, χρόνιοι πόνοι, πόνοι στα γεννητικά όργανα ή στην σπονδυλική στήλη. Είναι επίσης πιθανόν να αναπτύξουν Μετατραυματική Διαταραχή Άγχους (Post Traumatic Stress Disorder), η οποία χαρακτηρίζεται από αναδρομές στο παρελθόν, εφιάλτες, άγχος, αϋπνίες, συναισθηματικό μούδιασμα. Τακτικά παρατηρούνται επίσης έντονες σκέψεις και τάσεις  αυτοκτονίας (αυτοκτονικός ιδεασμός).

Η παθητικότητα, η μυστικοπάθεια, η ανασφάλεια και ο φόβος είναι γνώριμα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των γυναικών που υφίστανται κακοποίηση, ενώ σταδιακά έρχεται η κοινωνική απομόνωση και η διακοπή της επαγγελματικής πορείας, με συνέπεια την στέρηση της επαγγελματικής καταξίωσης και της οικονομικής ανεξαρτησίας.

Τί μπορείτε  να κάνετε;
Τα 5 σωτήρια βήματα:
- Φροντίζω να ενημερωθώ και βρίσκω έναν ξενώνα ή ένα ασφαλές κατάλυμα, όπου μπορώ να καταφύγω.

- Απομνημονεύω κάποια τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.

- Έχω στην άκρη μερικά χρήματα. Αποθηκεύω χρήσιμα έγγραφα και είδη πρώτης ανάγκης σε ασφαλές μέρος (π.χ, διαβατήρια, ταυτότητες, κ.α.).

- Σε περίπτωση κινδύνου, αν δεν μπορέσω να διαφύγω, προσπαθώ να παραμείνω ψύχραιμη, κρατώ απόσταση, μιλώ με σταθερή φωνή, περπατώ και γενικά κινούμαι ήρεμα.

- Στη διάρκεια ενός βίαιου επεισοδίου δεν αρχίζω, ούτε συνεχίζω την κουβέντα, δεν δίνω εξηγήσεις και δικαιολογίες για τις πράξεις μου, ιδίως εάν αυτό διεγείρει ακόμη περισσότερο τον θύτη.


Βασιλική Λιάφου
Επικεφαλής Επιστημονικής Ομάδας W.I.N. Hellas
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Copyright © 2012 W.I.N. Hellas. All rights reserved.