Βιβλίο: Αθέατη Βία της Στεφανίας Σουλή (Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ)
Ενδοοικογενειακή βία: η βία πίσω από τους τοίχους των σπιτιών, αθέατη για τους έξω, πραγματικό μαρτύριο για τους μέσα. Είναι η βία που ανοίγει στην ψυχή της γυναίκας και των παιδιών βαθιά χάσματα αγωνίας και απελπισίας, φόβους εκμηδένισης, επιθυμίες θανάτου, ποταμούς οργής, ανείπωτο πόνο.Ο θεσμός της οικογένειας είναι από τη φύση του καταπιεστικός. Λειτουργεί ως φορέας μεταβίβασης στα μέλη του όλων των κανονιστικών προτύπων και των κοινωνικών στερεοτύπων αλλά και ως φορέας εξουσίας του αρχηγού, του άντρα, πάνω στη γυναίκα και στα παιδιά. Ενδεικτικά του καταπιεστικού χαρακτήρα της οικογένειας είναι τα μεγέθη της ενδοοικογενειακής βίας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δηλώσει ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16 έως 44 ετών και ευθύνεται για περισσότερους θανάτους και προβλήματα υγείας από ό,τι ο καρκίνος, τα τροχαία δυστυχήματα και ο πόλεμος μαζί. Μία καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία το λεπτό καταγράφεται καθημερινά από τα αστυνομικά τμήματα της Μ. Βρετανίας, και το 81% αφορά γυναίκες. Στις ΗΠΑ το ένα τρίτο των γυναικών χάνουν τη ζωή τους από το σύντροφό τους. Στη Νότια Αφρική μία γυναίκα σκοτώνεται κάθε 6 ώρες από το σύντροφό της. Στη Γαλλία, το 2001, 1.350.000 γυναίκες υπήρξαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Στην Πορτογαλία, το 52,8% των γυναικών έχουν υπάρξει θύματα βίας, κυρίως ψυχολογικής, από το σύζυγο ή το σύντροφό τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι σε ποσοστό που φτάνει το 70% των περιπτώσεων δολοφονίας τα θύματα σκοτώθηκαν από άρρενες συντρόφους τους. Επίσης, το 80% των 3.500 παιδιών κάτω των 15 ετών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από κακοποίηση ή παραμέληση στις αναπτυγμένες χώρες κακοποιούνται από τους ίδιους τους γονείς τους, σύμφωνα με έρευνα για την παιδική κακομεταχείριση που δημοσιεύεται από το κέντρο ερευνών Innocenti της Unicef. Στην Ελλάδα μία στις δύο γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο είναι θύμα του τωρινού ή πρώην συντρόφου της, ενώ μία στις πέντε γυναίκες υπήρξε θύμα ξυλοδαρμού, τουλάχιστον μία φορά, από τον άντρα της. Οι άντρες που κακοποιούν τις γυναίκες τους ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, με πρώτους τους αποφοίτους ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Οι επιπτώσεις της βίας στην ψυχή των ανήλικων παιδιών είναι τεράστιες και τα σημαδεύουν για ολόκληρη τη ζωή τους. Όπως προκύπτει από ειδικές έρευνες, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον ενδοοικογενειακής βίας βιώνουν μια κατάσταση χρόνιου τραυματισμού, με κυρίαρχη μέσα τους μια τεράστια γκάμα αρνητικών συναισθημάτων, που κυμαίνονται από την οργή μέχρι την απόγνωση, και διαμορφώνουν τους όρους μιας διαταραγμένης συμπεριφοράς, όπου κυριαρχεί άλλοτε η βία και άλλοτε η απάθεια. Έχει βρεθεί επίσης ότι τα ανήλικα αγόρια που μεγαλώνοντας έβλεπαν τον πατέρα τους να εκδηλώνει βίαιη συμπεριφορά έχουν κατά δέκα φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να ασκήσουν βία στις συζύγους τους σε σχέση με τα αγόρια εκείνα που μεγάλωσαν σε οικογένεια χωρίς βία.

[επόμενη σελίδα]
Copyright © 2012 W.I.N. Hellas. All rights reserved.