Είσαι θύμα βίας;

Παρατηρείται τακτικά ότι περνούν αρκετά χρόνια μέχρι να καταλάβει μια γυναίκα ότι υφίσταται βία. Να κάποιες ενδεικτικές συμπεριφορές δικές μας ή του συντρόφου μας που μπορεί να λειτουργήσουν ως προειδοποιητικά σημάδια, για την άνιση κατανομή της δύναμης μέσα στη σχέση:

- Έχω διαφορετική γνώμη από τον σύντροφό μου, την οποία κρατάω για τον εαυτό μου, από φόβο να μη διαταράξω την ηρεμία της σχέσης.


- Για χάρη του συντρόφου μου επιδίδομαι συχνά σε δραστηριότητες, για τις οποίες δεν έχω διάθεση.


- Όταν θέλω να αναφερθώ σε κάποιο δύσκολο θέμα, περνούν συνήθως μέρες έως και εβδομάδες, μέχρι να βρω την κατάλληλη στιγμή για να μιλήσω με τον σύντροφο μου, φοβούμενη ένα πιθανό του ξέσπασμα.


- Συχνά, είμαι ταραγμένη και αναστατωμένη, όταν βρίσκομαι με τον σύντροφο μου. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι φοβάμαι τις αντιδράσεις του.


- Έχω διακόψει την επαφή με συγκεκριμένους ανθρώπους, επειδή ο σύντροφός μου δεν το επιθυμεί.


- Έρχομαι σε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό μου, ενώ μπορεί να είμαι κουρασμένη, άρρωστη ή να μην έχω ερωτική διαθέτη. Ανέχομαι σεξουαλικές πρακτικές που δεν με βρίσκουν σύμφωνη. Μου είναι πολύ δύσκολο να αρνηθώ, επειδή φοβάμαι τις συνέπειες.


- Δίνω μεγάλη προσοχή στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του συντρόφου μου και νοιάζομαι πολύ λιγότερο για τις δικές μου επιθυμίες.


- Πριν προτείνω ή κανονίσω συναντήσεις με φίλους ή συνάδελφους, παίρνω πρώτα την άδεια του συντρόφου.Βασιλική Λιάφου

Επικεφαλής Επιστημονικής Ομάδας W.I.N. Hellas
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Copyright © 2012 W.I.N. Hellas. All rights reserved.