Loader
Ισότητα των φύλων

Στην Ελλάδα η Ισότητα των δύο φύλων έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά ως θεμελιώδης αξία (άρθρο 4). Ωστόσο, στην πραγματικότητα η έμφυλη ισότητα αποτελεί ακόμα στόχο προς κατάκτηση. Τόσο στη χώρα μας, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες παρατηρείται μεγάλο χάσμα.

Η έμφυλη ανισότητα που πηγάζει από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις των πατριαρχικών κοινωνιών έχει ως αρνητικές συνέπειες τόσο τη βία κατά των γυναικών, όσο και τη μειωμένη πρόσβαση τους στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη, στην εργασία, στη συμμετοχή στην άσκηση εξουσίας και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Σήμερα, η ισότητα µεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί αναπόσπαστο µέρος της κοινωνικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναγνωρίζεται ως κρίσιµος παράγοντας για την οικονοµική της ανάπτυξη και την κοινωνική της συνοχή. Για τον λόγο αυτό υιοθετήθηκε η διπλή στρατηγική για την επίτευξη της ισότητας. Ένταξη της διάστασης του φύλου (gender mainstreaming) στο σύνολο των πολιτικών και µέτρων που χρηµατοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταµεία και εφαρµογή θετικών δράσεων υπέρ των γυναικών, όπου εντοπίζεται η αναγκαιότητά τους. Δηλαδή, σχεδιασµός, υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση ειδικών συµπληρωµατικών µέτρων και παρεµβάσεων µε στόχο να προωθηθεί η ισότητα και να βρεθούν οι γυναίκες να συµµετέχουν και να ωφελούνται εξ ίσου.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) είναι ο αρμόδιος οργανισμός της Ε.Ε., στόχος του οποίου είναι να κάνει πράξη την ισότητα των φύλων εντός και εκτός της Ε.Ε. Για τον σκοπό αυτό διεξάγει έρευνα και παρέχει στοιχεία και ορθές πρακτικές. Ο δείκτης ισότητας των φύλων που αναπτύχθηκε από το EIGE και παρουσιάστηκε το 2013, αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο μέτρησης. Αποτελείται από έξι βασικούς τομείς (εργασία, χρήματα, γνώσεις, χρόνος, εξουσία και υγεία) και δύο περιφερειακούς τομείς (ανισότητες σε διάφορους τομείς και βία). Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο δείκτη ισότητας των φύλων του EIGE (Οκτώβριος 2017), η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση συγκεντρώνοντας 50 βαθμούς, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σουηδία με 82,6 βαθμούς.

Συμπερασματικά, η προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών στη χώρα μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η Γ.Γ.Ι.Φ. είναι υπέυθυνη για τον σχεδιασμό και υλοποίηση της πολιτικής αντιμετώπισης της έμφυλης ανισότητας. Ωστόσο, οφείλει ο καθένας και η καθεμία από εμάς να συμβάλλει με κάθε μέσο στη γεφύρωση του χάσματος.

Νίκη Μάντσιου
Ιστορικός